27. lokakuuta 2017

III Osa

Reilu kaksi viikkoa on nyt kulunut, ja olen lukenut kolmasosan kirjastani Kolmetoista syytä. Se on ollut alusta alkaen  mielenkiintoinen kokemus. Kirjassa käytetään kahta eri kirjasinmallia; kursiivia ja kapiteelia. Kursiivisella tekstillä kirjassa tuodaan esille itsemurhan tehneen Hannah Bakerin puhetta kaseteilla. Kapitaaleilla kirjassa kuvataan hänen koulukaverinsa Clay Jensenin ajatuksia hänen kuunnellessaan Hannahin puhetta kaseteilta. Kirjan henkilöt, Hannah ja Clay, puhuvat molemmat minä- muodossa.

Hannah kertoo menneitä tapahtumia pohtivana uhrina. Hänen sävynsä on syyttävä, ja hän analysoi niin sanottuja ystäviään julman tarkasti. Kasetin kerronnan päämääränä on saada hänen ystävänsä ymmärtämään, mitä he ovat toiminnallaan Hannahille aiheuttaneet ja miten heidän tekonsa ovat vaikuttaneet Hannahin päätöksiin hänen elämässään. Hannah käyttää lyhyitä virkkeitä luetellessaan havaintojaan.

Tekstissä vuorottelee Hannahin kerronta ja Clayn pohdinta, hänen kuunnellessaan tarinaa nauhoilta. Clayn osuuksissa kuvataan hänen omia reaktioitaan tarinan edetessä.

Kirjan luvut on merkitty kasettien numeroilla, esim. Kasetti 1: A- puoli. Kirjan kappalejaolla kirjailija tuo tehokkaasti esiin Hannahin voimakkaita syyttäviä kysymyksiä. Hannahin puherytmiä nauhalla kuvataan kirjassa rivijaolla. Romaani on kirjoitettu kirjakielellä, eikä siinä käytetä mitään murretta.